Bildkollage
Hundstråkets Bildkollage

HUNDSTRÅKETS BILDKOLLAGE

Många känner säkert igen sig i dessa alla olika terränger från hundsök. Vid en hunds försvinnande så är det viktigt att strukturera upp sig direkt för ett snabbt återfinnande av hunden. Men trots att man gör det, så är det fortfarande hundar som är försvunna. Det kan man ofta läsa i de alla olika efterlysningssidor på Facebook. Men man ska komma ihåg att de flesta hundar återfinns omgående, antingen av ägaren eller av en upphittare. Men de hundarna läser vi sällan om i sociala medier.

 

- Ibland försvinner hundar t.ex. i skog och mark för att inte återkomma till platsen de försvann ifrån. Många undrar varför en familjehund som man har en bra relation till inte återkommer till platsen den försvann ifrån, trots att ägaren är kvar. Men det är många faktorer man måste ta hänsyn till, om man först ser till varför en hund försvinner så kan det ofta vara av rena tillfälligheter som överraskningsrädsla, elstängsel, spår av vilt, smällare, hunden blir attackerad och skrämd eller blir skadad och ej kan ta sig tillbaka.

 

Om man sedan tar hänsyn till vilken ras, ålder, årstid, väderlek, klockslag och vilken terräng hunden försvann vid, så kan det även vara avgörande om varför hunden inte alltid återkommer.

 

Om en hund exempelvis får vittring av vilt och drar iväg, det är kallt ute och det har precis börjat snöa och hunden följer spåret, det börjar mörkna, snön lägger sig på marken, hunden är ung och orutinerad så kan den få svårt att bakspåra sig tillbaka. Faller det ännu mera snö under natten kan det bli ett hinder för hunden att ta sig tillbaka, även nästkommande dag. Det kan även vara så att hunden har sprungit långt och inte orkar av utmattning ta sig tillbaka.

 

Ett annat vanligt scenario är när hunden har en sele, spårlina eller flexikoppel på sig vid sitt försvinnande. Här är det viktigt att se till terrängen, vilken riktning hunden hade och hur långt den troligtvis kan komma innan den sätter sig fast. Mycket logik och jätteviktigt att påbörja sökningen om det finns chans att hunden sitter fast, ta hänsyn till årstid och väderleken.

 

Ofta tror man att hunden kommer ge skall ifrån sig när den hör sin ägare ropa, men faktum är att hunden kan höra, men oftast inte ger sig tillkänna. Många tror även att hunden medvetet kan "tänka" genom att bita av spårlinan/koppel så kommer den loss. Min erfarenhet är att det inte är så. Jag har varit med i ett flertal sök där hunden har återfunnits vid liv, men suttit fast i sitt koppel alternativ spårlina i skogen och man har kunnat vara så nära som ett par meter, utan att hunden röjt sin närvaro, inklusive sin ägare. Därför är det så oerhört viktigt att man är grundlig vid söket eller vid en skallgång. Läs gärna om hunden Nalle som återfanns i skogen i december efter en omfattande sökinsats.

 

Det finns så många olika händelseförlopp vid en hunds försvinnande, så det skulle vara svårt att skriva ner allt lättförklarat och utförligt hur det kan se ut. Men under alla år jag har varit delaktig och organiserat hundsök, både på plats men även på avstånd, så behöver ägaren alltid hjälp. Man bör direkt strukturera upp söket och ta hjälp av familj, vänner och klubbkompisar mfl. Man kan utse en person som kan avlasta för ägaren med samordning och som har en fallenhet för struktur, är kommunikativ och erfarenhet av att leda grupper för bästa resultat.

 

Det är även viktigt att skapa bra relationer med de frivilliga som tar av sin tid, är engagerade och ingår i söket efter hunden. Men lika viktigt är att skapa bra relationer med de boende om söket exempelvis sker på landet, de boende bör kontaktas om själva sökinsatsen, då de måste kunna känna en trygghet vid sitt boende, och måste få veta om varför man befinner sig på platsen. Ibland blir hela byar involverade i den försvunna hunden.

 

En annan viktig sak att tänka på för ägaren är att alltid ha faran i ryggen och inte söka av vid tågspår eller vägar, då hunden kan dra sig dit om ägaren har ropat eller lämnat spår. Tyvärr händer det att hundar skadas eller förolyckas, och det är därför de inte återkommer till platsen de försvann ifrån.

 

Men oavsett är det viktigt att ägaren får hjälp på plats, med en väl fungerande sökinsats för ett snabbt återfinnande av hunden. Andra hundkompisar kan vara ett oerhört viktigt komplement i hundsök, och avdramatisera ett infångande, men det beror självfallet på respektive situation.

 

Bildkollaget är från olika situationer och terränger under åren. Se gärna mer konkreta råd på vår hemsida för ett snabbt återfinannde av den försvunna hunden.

 

Hundstråket drivs helt ideellt, kombinerat med ordinarie arbete. Slutligen, innan ni påbörjar ert stråk inne på sidan, vill jag tillägga. Alla lyckade hundsök, genomsyras av ett väl fungerande och organiserat samarbete, där många hjälps åt och kompletterar varandra, gärna med en eller ett par samordnare. Ett direkt agerande, ett väl fungerande samarbete samt en bra genomtänkt struktur ger många bortsprungna hundar en bra förutsättning för ett återfinnande. Hoppas ni ska finna många bra tips för just Ert lyckade hundsök.

 

 

"De första dygnen är viktiga att återfinna hunden, de kan snabbt bli skygga och undvika mänsklig kontakt"

 

Copyright © Alla rättigheter reserverade 2011- 2018 | Hundstråket Sweden