Nyår

 

HUR FÖRBEREDER DU DIN HUND INFÖR NYÅRSAFTON?

Nyåret kan föra med sig chockartade upplevelser och svår ångest för många av våra hundar. Tyvärr är det också mycket vanligt att hundar springer bort i panik. Hundstråket vill uppmärksamma om att alltför många hundar springer bort hos tillfälliga hundvakter. Ska man ha hundvakt och oavsett om det är ett hundpensionat, granne eller släkting bör man ge noggranna instruktioner om vad som gäller för sin hund.

 

Hundstråket vill uppmärksamma om att alltför många hundar springer bort hos tillfälliga hundvakter

- Många hundägare tar även med sig sin hund ut för att titta på fyrverkerier och hunden blir rädd och försvinner med koppel efter sig. De flesta hundar återfinns under natten eller de närmsta dagarna, men det händer även att hundar förolyckas eller inte återfinns. En enda liten händelse kan omedelbart göra en hund rädd eller osäker för resten av livet. Man bör heller inte chansa att ha sin hund lös denna tid på året, oavsett hur bra lydnad man annars har på sin hund.

 

- Runt nyåret kommer bla Facebook fyllas av efterlysningar av försvunna hundar. Det finns många fantastiska volontärer i olika hundgrupper på Facebook som känner sig maktlösa inför denna tid på året. De vill så gärna hjälpa till, men vilken hund ska de först prioritera?

 

Den lilla valpen eller den äldre rutinerade hunden, hundarna som försvunnit i tättbebyggt område eller landsbygd, hundarna som försvunnit där kylan är sträng och snön ligger djup, hundarna som försvunnit där risken är stor att bli påkörd, hundarna som har en sjukdomshistorik bakom sig eller de hundar som försvunnit hos en hundvakt och där ägarna kanske är utomlands etc.

 

- Några av de hundar som jag varit delaktig i under åren har kommit att betyda mycket, just för att omständigheterna har varit så dramatiska. Om hunden försvinner under fyrverkeri är chansen stor att den försöker gömma sig t.ex. under en trapp, altan eller täta buskar vid en fasad etc. Det viktigaste att man direkt börjar leta och att ägaren får rätt vägledning och stöd för att återfinna sin hund snarast. Lämna aldrig din hund själv på nyåret om den är rädd eller om du vet att det kommer vara fyrverkeri. Man bör planera den kommande helgen tillsammans med sin hund.

 

"De första dygnen är viktiga att återfinna hunden, de kan snabbt bli skygga och undvika mänsklig kontakt"

 

Copyright © Alla rättigheter reserverade 2011- 2018 | Hundstråket Sweden